BANTU KAMI

Mengenai Yayasan

YAYASAN BUSHRA

Yayasan Bushra (YB) yang telah berdaftar pada 13hb. November 2019 bersedia memikul amanah serta tanggungjawab melaksanakan lima dasar utamanya: Dakwah, Kebajikan, Pengurusan Harta, Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan yang berteraskan kepada lima dasar Islam iaitu Aqidah, Akhlak, Manhaj, Al-Qur’an serta Fiqih dan Muamalah.

"Ummah yang baik akan membawa masa depan yang gemilang"

VISI

Sebagai Pemangkin pembangunan rohani dan jasmani di semua lapisan masyrakat berteraskan sumber wahyu yang utama dan sahih dari Al-Quran dan As-Sunnah

MISI

1. Berusaha dan mempelbagaikan methodologi dengan menjadikan ilmu sebagai asas utama
2. Komited dalam memberikan bantuan dalam menjaga kebajikan golongan sasaran
3. Pengurusan harta yang efisyen melalui konsep "AMANAH"
4. Membantu untuk membangunkan dan memperkasakan Ekonomi Ummah

5 Dasar Utama Yayasan

DAKWAH

Memahami kesan daripada masalah sosial yang kian meruncing di kalangan keluarga serta masyarakat muslim dewasa ini, YB mengambil langkah meletakkan usaha berdakwah sebagai teras utama dalam memimpin masyarakat secara umum untuk kembali kepada petunjuk yang ditinggalkan oleh Nabi Muhammad iaitu Al-Quran & As-Sunnah dengan pendekatan yang sesuai dari masa kesemasa.

KEBAJIKAN

YB akan menyertai kerja-kerja serta menyalurkan bantuan kebajikan, termasuk pembelajaran, makanan, bencana dan lain-lain yang difikirkan perlu dalam mengurangkan bebanan mereka disamping menerapkan kefahaman serta tuntutan agama terhadap ujian yang dilalui mereka.

PENGURUSAN HARTA

YB komited dalam memberikan khidmat pengurusan harta yang di amanahkan kepadanya berlandaskan syariah dengan pengurusan yang terbaik dalam memastikan harta yang diamanahkan itu mendapat pulangan ganjaran pahala di dunia juga akhirat.

PEMBANGUNAN EKONOMI

Membantu membangunkan ekonomi muslim kepada golongan peniaga, pengusaha kecil dan sederhana agar dapat bersama-sama bersaing dalam perniagaan yang diceburi mereka serta dapat berkongsi hasil untuk ummah apabila berjaya nanti. In syaa Allah.

PELABURAN

Persaingan dalam industri pengeluaran muslim yang berdaya maju tetapi menghadapi kekangan modal serta pemasaran, YB akan pertimbang peluang pelaburan (jangka pendek) yang ditawarkan di dalam perniagaan yang berisiko rendah serta patuh syariah.
Copyright © 2020 Yayasan Bushra (1350331-V). All Rights Reserved. Designed & Maintained by GTNS.
No. 12-2, Jalan Lengkuas D16/D Taman Ken Rimba, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
cloud-checkcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram