Majlis Agihan Pek Makanan & Duit Raya 2024

Pada 7 April 2024, bersamaan dengan 27 Ramadan 1445H, telah berlangsung satu program kemuncak yang dilaksanakan pada setiap hujung Ramadan, iaitu Majlis Agihan Pek Makanan & Duit Raya kepada asnaf, pelatih Program Bahasa Arab Yayasan Bushra & pelatih Celik Huffaz Yayasan Bushra.

Agihan Pek Iftar 14 March 2024

Pengagihan pek iftar untuk para penerima yang melibatkan asnaf, fakir, miskin serta pelajar IPTA/IPTS. Kepada yang ada kesukaran untuk hadir, kami hantarkan terus ke pintu rumah mereka, terutamanya asnaf yang ada isu kesihatan.

Agihan Pek Iftar 13 March 2024

Agihan pek iftar pada 13 March 2024 telah berjalan dengan baik dan lancar, alhamdulillah. Hampir ke semua yang telah berdaftar dan memberi nama telah hadir untuk dapatkan pek iftar masing-masing. Harapan kami hanya satu, agak dengan agihan pek iftar ini, serba sedikit dapat mengurangkan bebanan para penerima untuk menyediakan keperluan harian sepanjang Ramadan ini.

Sumbangan Kurma Oleh Gerakan PENA Malaysia

Pada 16 March 2024, bersamaan dengan 5 Ramadan 1445H kami menerima kunjungan sahabat dari Gerakan PENA Malaysia, Saudara Thalhah Mohd Zaki. Beliau menyampaikan sumbangan berupa kurma untuk Yayasan Bushra agih-agihkan, alhamdulillah. Sedikit pengenalan mengenai Gerakan PENA Malaysia. Gerakan PENA Malaysia adalah berasaskan gabungan diantara Revolusi Melayu Baru (RMB) dan Pena Sunnah (PS) pada 5 Disember 2018. Mereka lebih menfokuskan isu-isu dakwah Islam dan sejarah. Malah, mereka turut menyampaikan tarbiyyah melalui penulisan pendidikan umum secara percuma.

Lawatan dari Puan Siti Aishah & Puan Fauziah

Pada asalnya semalam, Puan Siti Aishah & juga Puan Fauziah dari Subang Jaya nak ke Pustaka Bushra - Kedai Buku. Qadarallah, mereka sampai pula ke Pejabat Yayasan Bushra pula ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ. Alhamdulillah, Tuan Adi Negara Al-Bushrawi selaku Pengarah Eksekutif menyantuni mereka dengan menerangkan gerak kerja kami. Terutamanya mengenai dasar-dasar yang menjadi asas kepada setiap aktiviti & program yang dijalankan di sini. Harapan kami agar Puan Siti Aishah & Puan Fauziah dapat sebarkan pengetahuan mereka mengenai kami di tempat mereka supaya lebih ramai akan dapat manfaat. إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ.

Lawatan Puan Asmah Laili & Puan Safiya dari Singapura

Pada 2 Januari lalu, kami menyambut kedatangan Puan Asmah Laili dari Sungai Buloh & Puan Safiya & Puan Hawa dari Singapore. Mereka berhajat nak ziarah Pejabat Yayasan Bushra & juga kami bawa mereka melawat tanah Komplek Yayasan Bushra di Olak Lempit, Banting. Alhamdulillah, semua berjalan dengan baik. Semoga tetamu yang hadir ke pejabat kami akan lebih memahami dan bersemangat untuk terus bersama dengan kami dalam usaha dasar-dasar kami, إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ

Majlis Penghargaan Asnaf Cemerlang

Bagi menghargai kesungguhan setiap asnaf yang telah menghadiri Kuliah Ilmu Mingguan setiap minggu, Yayasan Bushra telah menganjurkan Program Sumbangan Kehadiran Kuliah Asnaf semalam. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Sedikit sumbangan telah diserahkan kepada setiap asnaf yang hadir. Semoga mereka akan terus direzekikan kesungguhan untuk hadir setiap minggu demi mencari ilmu agama. بَارَكَ اللهُ فِيْكُم.

Program Bersama Ibu Bapa & Penyampaian Keputusan Peperiksaan PBAYB & CHYB

Program Bersama Ibu Bapa & Penyerahan Keputusan Peperiksaan telah diadakan pada 21 Disember 2023 lalu. Program ini bertujuan menyampaikan sijil-sijil dan penghargaan untuk para pelatih Program Bahasa Arab Yayasan Bushra (PBAYB) & Celik Huffaz Yayasan Bushra (CHYB) yang telah berjaya menamatkan pembejalaran mereka di bawah dasar Dakwah Yayasan Bushra. Kepada pelatih senior, mereka bakal melanjutkan pelajaran mereka ke institusi yang telah dipilih untuk mereka.

Lawatan Ustaz Mohd Asri Ali - Kolej Tingkatan 6, Shah Alam

Yayasan Busrah menerima lawatan dari Ustaz Mohd Asri Ali, dari Kolej Tingkatan 6 Shah Alam pada 1 November 2023 lalu. Beliau merupakan salah seorang pelanggan kepada Pustaka Bushra. Jadi, dah alang-alang kehadiran beliau ke Pustaka Bushra, kami menjemput beliau ke pejabat Yayasan Bushra, memperkenalkan lebih kurang mengenai Yayasan Bushra. Pada peluang yang ada juga, kami dapat bekalkan beli dengan koleksi buku-buku poket YB untuk dimanfaatkan oleh pelajar-pelajar beliau dari kolej.

Lawatan Yayasan Bushra ke Madrasah Darul Hikmah & Dakwah Unlimited Centre

Pada 6 Disember 2023 lalu, Yayasan Bushra diwakili oleh Tuan Adi Negara Bin Kamarudin selaku Pengarah Eksekutif bersama Ustaz Abd Razak Bin Mohamed, Pengarah Pembangunan Dasar menziarahi Al-Fadhil Ustaz Syed Mohd Azwan Bin Syed Yahya di Madrasah Darul Hikmah dan juga Dakwah Unlimited. Kami ambil kesempatan untuk menyerahkan sedikit buah tangan berupa buku-buku poket dan juga kalendar Yayasan Bushra 2024.

Praktikal Mengajar di Akademi Imam Bukhari Desa Pandan

Adakalanya Program Bahasa Arab Yayasan Bushra (PBAYB) akan bekerjasama dengan organisasi lain bukan sahaja untuk berkongsi ilmu terutamanya bersama ummah, tetapi juga untuk membantu para pelatih PBAYB melalui pengalaman mengajar kerana ini sebahagian daripada matlamat kami di bawah Dasar Dakwah. Jadi, kali ini kami bersama-sama Akademi Imam Bukhari Desa Pandan. Pelatih Suhail bin Sulaiman sebagai pengajarnya.

Lawatan MATIQPS

Pasukan Maahad Tahfiz Ilmu Al-Quran (MATIQPs) telah menziarahi Yayasan Bushra pada 26 Ogos 2023. Mereka yang hadir merupakan gabungan anak-anak muda yang bukannya hadir dengan tujuaan meminta derma atau sumbangan. Namun, disebaliknya adalah ingin memohon perkongsian atau tunjuk ajar dalam memantapkan lagi gerak kerja mereka. Kehadiran mereka merupakan titik permulaan untuk kerjasama dan sinergi yang baik untuk masa akan datang.

Copyright ©2023 Yayasan Bushra (1350331-V). All Rights Reserved. Developed & Maintained by Mytranspro.